Værd at vide om backup

Af Marie, DEL2 | design@del2.dk
Det kan sagtens vise sig, at du aldrig får brug for dine backup-filer, men ligesom med andre forsikringer har du allermest brug for dem, når du ikke har dem…

Backup er din forsikring

At sørge for jævnlig – og gerne automatisk – backup er vigtigt, så du ikke risikerer at skulle starte helt forfra, hvis din side bliver hacket, pludselig ikke virker som den skal, eller du ikke kan få adgang til WordPress-kontrolpanelet. Det kan sagtens vise sig, at du aldrig får brug for dine backup-filer, men ligesom med andre forsikringer har du allermest brug for dem, når du ikke har dem…

Hvis du bruger DEL2 som Webmaster sørger jeg for backup af din side, men hvis du har valgt selv at vedligeholde siden vil jeg anbefale, at du sætter dig grundigt ind i, hvordan man sikrer sin hjemmeside med backup.

Backup af din WordPress-side

I forhold til din WordPress-hjemmeside er det vigtigt, at du har en backup af hele sitet, så du – hvis det værste skulle ske – kan genskabe din hjemmeside.

En sådan fuldstændig backup kan laves i selve WordPress, og der findes mange forskellige plugins til det, både gratis og betalingsversioner. Som med så meget andet får du flere funktioner – for eksempel nemmere restore og udvidet support – når du betaler, og spørgsmålet er, om det er her du skal spare…

En fuld backup af en WordPress-side består som minimum af:

Database-backup: Backup af din database, hvor brugere, indlæg, sider, produkter, ordrer (hvis du har en webshop) og anden vigtig information ligger.

File backup: Backup af alle WordPress-filer, temaer, plugins og uploadede filer (billeder, videoer mv).

Hvis du opdaterer, dvs. laver ændringer på dine hjemmeside, flere gange om ugen vil jeg råde dig til at tage backup af databasen på daglig basis og lave en fuld backup en gang om ugen. Opdaterer du sjældnere kan du nøjes med en ugentlig fuld backup.

Et andet sted, hvor det også er tilrådeligt at lave fuld backup af din hjemmeside, er hos din hostingudbyder. For kan du pludselig ikke komme ind i WordPress – måske fordi et plugin driller efter opdatering eller en anden fejl i WordPress – ja, så hjælper det ikke meget, at du har backup-filer liggende, der skal bruge et bestemt plugin i WordPress for at genskabe din side. Alle hostingudbydere bør lave automatisk backup, men tjek alligevel for en sikkerheds skyld.

Opbevar altid dine backup-filer flere steder

Der er mange, der forveksler backup med at have en enkelt kopi af sine filer, men ægte backup kræver faktisk, at man har (mindst) to versioner af sin backup-fil liggende (mindst) to forskellige steder – det kan for eksempel være hos en cloudservice som Dropbox, iCloud eller Google Drive eller på en lokal (netværks-) harddisk.

Dette princip gælder også, når du skal lave backup af din WordPress-hjemmeside! Worst case kan du risikere, at din hostingudbyder må lukke for deres servere i dagevis, og så mister du adgangen til dine backup-filer, hvis de kun ligger på deres servere – uanset, om de er lavet med WordPress-plugin eller via hostingudbyderen. Med andre ord: Du har ingen mulighed for at få din side tilbage på nettet, før hostingudbyderens servere er oppe igen.

Løsningen er at sørge for, at alle dine backup-filer OGSÅ ligger i skyen og/eller på en computer, en netværks-hardisk eller en ekstern harddisk, som du selv har adgang til. På den måde kan du skifte hostingudbyder, uploade din backup-fil den nye host, ændre DNS for domænet – og få din side på nettet igen. Det tekniske kan den nye hostingudbyder hjælpe med, men siden kan ikke genskabes, hvis du ikke har en backup-fil at gøre det fra.

Brug af automatisk backup

De fleste backup-løsninger, hvad enten det er med plugins i WordPress eller hos din hostingudbyder, tilbyder automatisk backup til forskellige cloudservices. Vil du derudover gerne lave backup af filer på din computer eller til og fra lokale netværks-harddiske, skal du have fat i et backupprogram. Jeg bruger selv programmet True Image 2019, men der findes et hav af andre programmer, som du kan google dig frem til.

Du kan indstille backup til at køre automatisk, men gør det alligevel til en vane indimellem at tjekke, at du har de nyeste versioner af dine filer liggende dér, hvor du regner med, at de ligger. Den automatiske backup kan nemt forstyrres af netværksnedbrud, strømafbrydelse, afbrudt forbindelse til ekstern harddisk o.s.v. så det er dumt at stole 100 procent på, at du er sikret blot fordi du bruger automatisk backup.

Inden du opdaterer noget på sin side, er det altid en god idé at tjekke, hvornår den seneste backup er fra og evt. lave en ny inden du opdaterer. På den måde risikerer du ikke at miste vigtige ændringer lavet siden sidste backup, hvis noget går galt under opdateringen.

Backup og DEL2

Når du overtager din hjemmeside fra mig, har jeg installeret et backup-plugin, som kan bruges til automatisk backup af din hjemmeside direkte i WordPress. De plugins, jeg bruger til backup er BackWPup og UpdraftPlus. Jeg installerer altid den gratis version af et af de to plugins, men du kan naturligvis opgradere til betalingsversionerne for at få udvidede funktioner.

Du bør også tjekke, hvordan backup hos din hostingudbyder foregår, ligesom du bør sørge for at opbevare dine forskellige backup-filer både på din hostingudbyders servere og i skyen og/eller lokalt.

Hvis du vælger at drive – det vil sige opdatere og vedligeholde – din egen hjemmeside, er siden dit eget ansvar, og DEL2 kan ikke gøres ansvarlig, hvis der efterfølgende optræder fejl på siden som følge af manglende vedligeholdelse, opdatering eller backup.

Hvis du har Webmaster Abonnement hos DEL2, sørger jeg for backup, og for at WordPress og plugins bliver holdt løbende opdateret. Hvis du selv passer din DEL2-hjemmeside kan du købe Webmaster Support og få hjælp til opdatering og backup.