Værd at vide om WordPress

Af Marie, DEL2 | design@del2.dk
WordPress er verdens mest brugte hjemmeside-system, men hvad vil det egentlig sige at have en WordPress-hjemmeside?

Hvad er WordPress?

WordPress er et såkaldt CMS. CMS står for Content Management System, det vil sige et system til styring af (hjemmeside)indhold og udseende. WordPress henvendte sig i starten mest til bloggere, der gerne ville have en nem og hurtig måde at udgive deres indlæg på uden selv at skulle forholde sig til udseende og opbygning, men idag bruges WordPress til alle former for hjemmesider, og af både bloggere, store virksomheder og webshops.

Grunden til, at mange stadig forbinder WordPress med skabelonagtige sider og fastlåst design er, at der findes to forskellige WordPress-platforme – nemlig WordPress.com og WordPress.org. Førstnævnte er i udgangspunktet gratis og inkluderer både domæne, webhosting og vedligeholdelse af hjemmesiden, til gengæld er design- og funktionsmulighederne meget begrænsede.

WordPress.org er til såkaldt self-hostede hjemmesider, det vil sige hjemmmesider, hvor man selv vælger og betaler for et domæne og et webhotel, hvorpå man installerer og bruger WordPress CMS. Med WordPress.org har man fuldstændig råderet over sin hjemmeside, både hvad angår design, funktioner og hosting. Man kan mod betaling få adgang til nogle af disse funktioner og udvidede designmuligheder på WordPress.com, men så står du pludselig med en meget dyrere løsning end hvis du fra starten havde valgt WordPress.org. Funktioner som webshop og medlemssider er det desuden ikke muligt at betale sig til på WordPress.com

WordPress.com eller WordPress.org?

Alle hjemmesider fra DEL2 er skabt med WordPress.org, fordi det er den af de to WordPress-platforme, der bruges til professionelle hjemmesider. Resten af denne tekst forholder sig derfor til WordPress.org når der står WordPress – og jeg vil kun anbefale dig at bruge WordPress.com, hvis du leder efter en platform til din personlige blog og ikke går op, hvordan den ser ud eller om du på et senere tidspunkt vil have mulighed for at udvide dens funktioner uden at skulle betale en herregård for det.

The New Yorker, Variety, The Walt Disney Company, BBC America, The Official Starwars Blog og Mercedes Benz reprænsenterer blot et lille udvalg af kendte firmaer, der bruger WordPress til deres hjemmeside.

Hvordan får man en WordPress-hjemmeside?

For at kunne bruge WordPress skal man først registrere et domæne og man skal købe et webhotel hos en hostingudbyder. Et webhotel betyder, at man køber plads på serverne hos en hostingudbyder – f.eks. One.com, Azehosting eller lignende. Når du har oprettet et webhotel kan du (hos de fleste) hostingfirmaer installere WordPress med nogle få klik og derefter forbinde programmet med dit domæne. Din hjemmeside – dvs. filer, database og indstillinger – befinder sig altså fysisk på hostingudbydererens server, men du arbejder i en webbaseret WordPress-brugerflade, der ser ens ud, uanset hvilken hostingudbyder du benytter.

Alt dette skal du dog i praksis ikke forholde dig til når du køber hjemmeside hos DEL2, idet jeg tager mig af WordPress-installation og hjælper med domæne og webhotel, hvis du har behov for det.

Hvordan arbejder man i WordPress?

Når man har en WordPress-side foregår al arbejde med hjemmesiden i WordPress’ webbaserede brugerflade – både oprettelse, redigering og udgivelse af indhold samt arbejdet med hjemmesidens funktioner og udseende. Sidstnævnte bestemmes af et såkaldt tema, som man vælger som noget af det første, når man har forbundet sit domæne med WordPress.

Hvad er WordPress-temaer og plugins?

Et WordPress-tema er en slags designskabelon, der definerer opbygning, udseende og funktioner. Plugins er tilføjelsesprogrammer som man installerer i WordPress for at opnå bestemte ekstra funktioner som for eksempel backup, søgemaskineoptimering eller designudvidelser.

Der findes titusindvis af WordPress-temaer og plugins, både gratis og betalte. De gratis kan hentes i selve WordPress, mens de betalte skal købes og uploades til WordPress. Når du køber hjemmeside hos DEL2 sørger jeg for at installere nødvendige og brugbare plugins samt udvælge et egnet tema.

Særligt om WordPress-temaer

Der er flere måder at arbejde med WordPress-temaer på:

Man kan bruge temaet som det er og blot lægge sine egne billeder, tekst og logo på.

Man kan afhængigt af tema tilpasse farver, skrifter, menuer og visse visningsindstillinger.

Man kan bruge et tema som udgangspunkt og herefter benytte forskellige plugins, pagebuildere eller CSS-kodning til at justere og tilpasse temaet, så det opfylder særlige ønsker til design eller funktioner.

Man kan bruge en pagebuilder til at udvikle et unikt design til hjemmesiden.

WordPress og DEL2

Som du kan læse ovenfor er det ikke meget WordPress, du skal forholde dig til, når du køber en hjemmeside hos DEL2. Først når hjemmesiden er færdig skal du tage stilling til, om du selv vil lære at bruge WordPress eller om DEL2 skal fortsætte med at tage sig af din hjemmeside med alt hvad det indebærer.

Sidstnævnte løsning hedder DEL2 Webmaster og den kan du læse mere om her. Har du selv lyst til at lære at bruge WordPress følger der en manual med alle DEL2-hjemmesider. Manualen dækker naturligvis kun en lille del af den verden af muligheder, som WordPress indeholder, men det sikrer, at du kan komme godt igang! Køber du en PLUS-side får du desuden en 3-timers intro til at arbejde med og vedligeholde din hjemmeside, hvis du vælger ikke at tilkøbe Webmaster.