Sådan opdaterer du WordPress

Af Marie, DEL2 | design@del2.dk

Hold WordPress ved lige

Når du bruger WordPress til din hjemmeside vil du med jævne mellemrum opleve, at der kommer en opdatering til WordPress. En WordPress-opdatering kan sammenlignes med de opdateringer, der indimellem dukker op til din iPhone eller anden smartphone – det er populært sagt din hjemmesides styresystem, der skal opdateres.

Derfor skal du opdatere

Opdateringerne tjener primært tre formål – det gælder iøvrigt også, når du bliver bedt om at opdatere din telefon eller computer.

  1. Udviklerne har fundet på nye funktioner eller forbedringer.
  2. Der er fundet et sikkerhedshul, som kan udnyttes til at bryde ind og lægge virus eller malware i dit system.
  3. For at sikre, at forskellige typer software fortsat kan arbejde sammen. Eksempel: WordPress’s software opdateres, og plugins og temaer opdateres efterfølgende, så de er forenelige med den nye WordPress-software.

Derfor skal du holde WordPress opdateret

For det første udsætter du din hjemmeside for øget risiko for at blive hacket, og for det andet kan du komme ud for, at funktioner på siden pludselig ikke fungerer længere. Det skyldes, at langt de fleste plugins (miniprogrammer til særlige funktioner) og temaer (bestemmer sidens udseende og grundfunktioner) opdateres løbende, så de matcher den nyeste WordPress-version.

Vent gerne nogle dage med de store opdateringer

Når det er sagt, kan det dog være smart at vente lidt med at opdatere, når der kommer en ny version af WordPress, fordi der mange gange findes småfejl, der efterfølgende rettes i nye underversioner. De eneste WordPress-opdateringer, du altid bør installere med det samme er de sikkerhedsopdateringer, der kommer mellem de store opdateringer. Disse sikkerhedsopdateringer til WordPress kan som regel indstilles til at blve installeret automatisk hos din hostingudbyder.

Guide til opdatering af WordPress

Sørg altid for, at du har en nylig udført backup af hele din WordPress-side! Bruger du et backup-plugin, så tjek at den seneste backup ligger hvor den skal og tjek evt. også, at der er en nylig backup hos din hostingudbyder.

Åbn en anden browser (Chrome, Safari, Firefox er browsere) og gå ind på din side. Det er ikke nok at åbne siden i et andet browservindue eller -faneblad, det skal være en helt anden browser (eller evt. en anden computer). Det skyldes, at du skal udenom WordPress, så du kan holde øje med sidens såkaldte frontend, altså det, dine besøgende ser, og ikke den du ser når du er logget ind i WordPress.

Gå tilbage i den browser, hvor du har WordPress åben. Nu skal du deaktivere alle dine plugins. Dette skal du gøre fordi der kan være plugins, der ikke virker med den nye WordPress-version, og har et plugin først skabt problemer på siden, kan det ellers være svært at finde ud af, hvilket plugin, der er synderen. Klik på “plugins” og “installerede plugins” i kontrolpanelet (1). Sæt flueben i kassen ved “plugin” (2). Vælg “deaktiver” under “massehandling” og klik på “anvend” (3). Du bliver måske bedt om at logge ind i WordPress igen. Alle plugins er nu deaktiverede.

Nu skal du opdatere de plugins, der står “opdatering” (4) ved. Gør det som altid ét ad gangen.

Gå nu tilbage på siden med opdateringer, og tjek om der ligger en opdatering til dit tema. Opdater hvis der gør det (5).

Først nu skal du opdatere WordPress. Klik på “opdater nu” øverst på opdaterings-siden i kontrolpanelet (6). Opdateringen bør ikke tage ret lang tid. (Hvis der går mere end 5 minutter kan du åbne et nyt vindue i samme browser, gå ind på din side (her skal det være samme browser, for denne gang skal du ind i WordPress-visningen af din side, også kaldet backend) og derfra tjekke om opdateringen er færdig).

Nu kan du begynde at genaktivere dine plugins ét for ét (7). Det er vigtigt, at du tager dem et ad gangen. Hver gang du har aktiveret et plugin, skal du nemlig tjekke din side i den anden browser, vi åbnede i starten (frontend).

Er der pludselig hvid skærm eller fejlmeddelser på siden, er det højst sandsynligt det plugin, du netop har aktiveret, der ikke virker med den nye WordPress-version. Hvis plugin’er sørger for en bestemt funktion, så tjek, at denne funktion virker. Gå tilbage i WordPress (backend), deaktiver det pågældende plugin (kun det du har aktiveret sidst) og tjek atter siden i frontend. Ser siden fin ud igen, så lad være med at aktivere plugin’et indtil der kommer en opdatering til det.

Hvid skærm i WordPress?

Er der pludselig også hvid skærm i WordPress, så du ikke kan komme tilbage og deaktivere det plugin, der driller, skal du ind i filhåndtering eller filemanager hos din hostingudbyder eller via en FTP-forbindelse på din computer.

Start i den øverste mappe og led efter en undermappe der hedder “wp-content”. I “wp-content” ligger endnu en undermappe der hedder “plugins” og heri finder du alle dine plugins i hver sin undermappe. For at deaktivere et plugin kan du omdøbe dets undermappe (sæt f.eks. et x ind) og genindlæs herefter filemanageren. Nu kan WordPress ikke finde stien til det pågældende plugin og det vil derfor blive deaktiveret.

Hvis det værste sker

Skulle det ske, at din side bliver ved med at vise fejl, må du prøve at genskabe den. Det kan enten gøres via dit backup-plugin, hvis du har et sådan og du kan komme ind i WordPress. Eller det kan gøres via din backup hos hostingudbyderen, hvor mange tilbyder at genskabe din side mod betaling, hvis du ikke vil gøre det selv. Husk at en backupfil lavet med et bestemt plugin kun kan bruges med dette plugin – du kan derfor ikke bruge filen til noget, hvis du ikke har adgang til kontrolpanelet i WordPress. Det er derfor, det er vigtigt også at have en backup hos sin hostingudbyder.

Lav en ny backup

Når alle plugins er aktiverede igen, og din side ser ud som den skal, bør du lave en ny backup af siden (uden at overskrive den gamle).

WordPress-opdateringer og DEL2

Hvis du har Webmaster Abonnement hos DEL2, sørger jeg for backup, og for at WordPress og plugins bliver holdt løbende opdateret. Hvis du selv passer din DEL2-hjemmeside kan du købe Support og få hjælp til opdatering og backup.