Sådan opdaterer du plugins

Af Marie, DEL2 | design@del2.dk
Der kommer løbende opdateringer til plugins, og selv om du ikke behøver reagere med det samme, skal du gøre det til en vane at opdatere plugins med jævne mellemrum. Se hvordan i denne guide.

Hold dine plugins opdaterede

Når du ser et rødt tal i WordPress’ kontrolpanel ud for Plugins, betyder det, at der plugins, der skal opdateres. Plugins er afgørende for, at din WordPress-side fungerer og ser ud som den gør, og de skal løbende opdateres for at virke korrekt. Hvis du vil læse mere om plugins generelt, så læs Værd at vide om plugins.

Tjek jævnligt for opdateringer

De løbende opdateringer er et tegn på, at udviklerne bag plugin’et arbejder på konstant at forbedre det og ikke mindst sikre, at det virker med de(n) nyeste version(er) af WordPress. Du behøver ikke tjekke for opdateringer hele tiden, endsige reagere med det samme du ser, der er kommet en opdatering til et plugin, men du bør gøre det til at vane at tjekke – og opdatere – med jævne mellemrum.

OBS! Inden du opdaterer, så tjek altid, at du har en nylig udført backup af hele din WordPress-side! Bruger du et backup-plugin, så tjek at den seneste backup ligger hvor den skal og vær desuden sikker på, at din hostingudbyder tager jævnlig backup.

Guide til opdatering af plugins i WordPress

Hvis du vil være sikker på at kunne følge med i, om et opdateret plugin skaber problemer på din side, skal du først åbne en anden browser og gå ind på din side. Det er ikke nok at åbne siden i et andet browservindue, det skal være en helt anden browser eller en anden computer. Det skyldes, at du skal udenom WordPress, så du kan holde øje med sidens såkaldte frontend, altså det, dine besøgende ser. OBS – hvis du har slået vedligeholdelsestilstand til kan du ikke se sidens frontend.

Gå tilbage i den browser, hvor du har WordPress åben, og klik på “plugins” og “installerede plugins” i kontrolpanelet (1).

De plugins, der har en ventende opdatering, er markeret med en gul streg. Hvis der er flere plugins, der skal opdatres, så lad være med at opdatere dem alle på én gang, det gør det svært at finde synderen bagefter, hvis et af de opdaterede plugins skaber problemer.

Hvis du vil køre med både livrem og seler kan du deaktivere plugin’et inden du opdaterer det (2), men som regel vil det være ok blot at klikke “opdater” (3). Efter hver opdatering (husk at klikke aktiver, hvis du havde deaktiveret inden opdatering) kan du gå over i den anden browser og tjekke, at din side stadig virker som den skal.

Er der pludselig hvid skærm eller fejlmeddelser på siden, er det højst sandsynligt det plugin, du netop har opdateret, der skaber problemer. Gå derfor tilbage i WordPress og deaktiver det pågældende plugin. Ser siden fin ud igen, så lad være med at aktivere plugin’et indtil der kommer en ny opdatering til det.

Hvid skærm i WordPress?

Er der pludselig også hvid skærm i WordPress, så du ikke kan komme tilbage og deaktivere det plugin, der driller, skal du ind i filhåndtering eller filemanager hos din hostingudbyder eller via en FTP-forbindelse på din computer.

Start i den øverste mappe og led efter en undermappe der hedder “wp-content”. I “wp-content” ligger endnu en undermappe der hedder “plugins” og heri finder du alle dine plugins i hver sin undermappe. For at deaktivere et plugin kan du omdøbe dets undermappe (sæt f.eks. et x ind) og genindlæs herefter filemanageren. Nu kan WordPress ikke finde stien til det pågældende plugin og det vil derfor blive deaktiveret.

Hvis det værste sker

Skulle det ske, at din side bliver ved med at vise fejl, må du prøve at genskabe den. Det kan enten gøres via dit backup-plugin, hvis du har et sådan (og du kan komme ind i WordPress). Eller det kan gøres via din backup hos hostingudbyderen, hvor mange tilbyder at genskabe din side mod betaling, hvis du ikke vil gøre det selv.

Husk at en backupfil lavet med et bestemt plugin kun kan bruges med dette plugin – du kan derfor ikke bruge filen til noget, hvis du ikke har adgang til kontrolpanelet i WordPress. Det er derfor, det er vigtigt også at have en backup hos sin hostingudbyder.

Lav en ny backup

Når alle plugins er aktiverede igen, og din side ser ud som den skal, bør du lave en ny backup af siden (uden at overskrive den gamle).

Plugin-opdatering og DEL2

Hvis du har Webmaster Abonnement hos DEL2, sørger jeg for backup, og for at WordPress og plugins bliver holdt løbende opdateret. Hvis du selv passer din DEL2-hjemmeside kan du købe Webmaster Support og få hjælp til opdatering og backup.