Sådan opdaterer du WordPress

Derfor skal du holde WordPress opdateret #

Du vil med jævne mellemrum opleve, at der kommer en opdatering til WordPress. En WordPress-opdatering kan sammenlignes med de opdateringer, der indimellem dukker op til din iPhone eller anden smartphone – det er populært sagt din hjemmesides styresystem, der skal opdateres.

Opdateringerne tjener primært tre formål – det gælder iøvrigt også, når du bliver bedt om at opdatere din telefon eller computer.

 1. Udviklerne har fundet på nye funktioner eller forbedringer.
 2. Der er fundet et sikkerhedshul, som kan udnyttes til at bryde ind og lægge virus eller malware i dit system.
 3. For at sikre, at forskellige typer software fortsat kan arbejde sammen. Eksempel: WordPress’s software opdateres, og plugins og temaer opdateres efterfølgende, så de er forenelige med den nye WordPress-software.

Holder du ikke WordPress opdateret til nyeste version, udsætter du med andre ord din hjemmeside for øget risiko for at blive hacket, ligesom du kan komme ud for, at funktioner på siden pludselig ikke fungerer længere. Det skyldes, at langt de fleste plugins (miniprogrammer til særlige funktioner) og temaer (bestemmer sidens udseende og grundfunktioner) opdateres løbende, så de matcher den nyeste WordPress-version.

Automatisk opdatering af WordPress #

WordPress er fra version 5.6 indstillet til automatisk at opdatere til alle nye versioner, hvilket kan være fint med de såkaldte sikkerhedsopdateringer – eller “minor updates”. Du bør dog slå auto-opdatering af “major updates” fra, så du kan overvåge, hvordan opdateringen af din hjemmeside forløber – der er nemlig altid risiko for nedbrud eller fejl i forbindelse med de større WordPress-opdateringer.

Forskellen på “minor” og “major updates” kan ses på tallene efter det første punktum. Ved “major updates” skiftes til et nyt helt tal – dvs. version 5.6.2 er en “minor update”, mens version 5.7 er en “major update”.

Vent gerne med de store opdateringer #

Hvis du kan, så vent altid en uge eller to med at opdatere, når der kommer en ny “major update” af WordPress. Det skyldes, at du risikerer at din side bliver ødelagt – enten design- eller funktionsmæssigt – hvis de plugins du bruger på siden, ikke er opdateret til at fungere med den nye WordPress-version.

Hold derfor gerne øje med, at dine plugins er blevet opdateret, inden du opdaterer WordPress. Hvis du er i tvivl, om dine plugins er opdateret til at fungere med den nye WordPress-version, kan du klikke på “vis detaljer” ud for det enkelte plugin og se, hvilken WordPress-version det som minimum er kompatibelt med.

Husk backup! #

Som det allervigtigste inden du opdaterer, skal du sørge for, at du har en nylig udført backup af hele din WordPress-side, det vil sige både database og filer. Hvis du får brug for at genskabe din side med en backup, vil de ændringer, du har lavet på siden efter din seneste backup, være væk. Jeg anbefaler derfor, at du laver en backup som det første inden du opdaterer. Hvis du ikke har taget backup før, kan jeg anbefale det plugin, der hedder UpdraftPlus.

Når backup’en er færdig, så sørg for at du har en kopi liggende et sted udenfor WordPress, det vil sige downloadet til din computer eller i for eksempel Dropbox eller Google Drive.

Du kan også med fordel tjekke, at der ligger en nylig backup af din side hos din hostingudbyder.

Guide til opdatering af WordPress #

 1. Sørg for at have to forskellige browsere åbne (Chrome, Safari og Firefox er browsere) eller åbn et normalt vindue og et inkognito-vindue i den samme browser. I den ene browser logger du ind i WordPress (backend), og i den anden ser du din side som en almindelig besøgende (frontend).
 2. Gå nu ind i WordPress og deaktiver alle dine plugins. Dette skal du gøre, fordi der kan være plugins, der ikke virker med den nye WordPress-version, og har et plugin først skabt problemer på siden, kan det være svært at finde ud af, hvilket plugin, der er synderen.
 3. Klik på “plugins” og “installerede plugins” i kontrolpanelet. Marker alle plugins. Vælg “deaktiver” under “massehandling” og klik på “anvend”. Du bliver måske bedt om at logge ind i WordPress igen. Alle plugins er nu deaktiverede.
 4. Nu skal du opdatere de plugins, der står “opdatering” ved. Gør det ét ad gangen.
 5. Når alle plugins er opdaterede, skal du klikke på “Opdateringer” øverst i venstremenuen. Hvis der ligger en opdatering til dit tema, så klik på opdater.
 6. Først nu skal du opdatere WordPress. Klik på “opdater nu” øverst på opdaterings-siden i kontrolpanelet. Opdateringen kan tage lidt tid, men hvis der går mere end 5-10 minutter kan du åbne et nyt vindue i samme browser, gå ind på din side (her skal det være samme browser, for denne gang skal du ind i WordPress-visningen af din side, også kaldet backend) og derfra tjekke om opdateringen er færdig).
 7. Når WordPress er færdig med at opdatere, kan du begynde at genaktivere dine plugins ét for ét. Det er vigtigt, at du tager dem et ad gangen. Hver gang du har aktiveret et plugin, skal du nemlig tjekke din side i den anden browser, vi åbnede i starten (frontend). Er der pludselig hvid skærm eller fejlmeddelser på siden, er det højst sandsynligt det plugin, du netop har aktiveret, der ikke virker med den nye WordPress-version.
 8. Gå tilbage i WordPress (backend), deaktiver det pågældende plugin (kun det du har aktiveret sidst) og tjek atter siden i frontend. Ser siden fin ud igen, så lad være med at aktivere plugin’et indtil der kommer en ny opdatering til det. Hvis det er et vigtigt plugin for din side, kan du overveje at geninstallere din side fra seneste backup fra før du opdaterede WordPress, eller du kan gå tilbage til den tidligere version af WordPress med dette plugin.
 9. Når alle plugins er aktiverede igen, og din side ser ud som den skal, bør du lave en ny backup af siden (uden at overskrive den gamle).

Hvid skærm i WordPress? #

Er der pludselig hvid skærm i WordPress, så du ikke kan komme tilbage og deaktivere det plugin, der driller? Prøv først at opdatere din browser. Hvis det ikke virker, skal du ind i filhåndtering/filemanager hos din hostingudbyder eller via en FTP-forbindelse på din computer.

Start i den øverste mappe og led efter en undermappe der hedder “wp-content”. I “wp-content” ligger endnu en undermappe, der hedder “plugins” og heri finder du alle dine plugins i hver sin undermappe. For at deaktivere et plugin kan du omdøbe dets undermappe (sæt f.eks. et X ind) og genindlæs herefter filemanageren. Nu kan WordPress ikke finde stien til det pågældende plugin og det vil derfor automatisk blive deaktiveret.

Hvis din side skal genskabes #

Skulle det ske, at din side bliver ved med at vise fejl, kan du genskabe den, hvis du huskede at tage en backup inden du opdaterede. Det kan enten gøres via dit backup-plugin, hvis du har et sådan og du kan komme ind i WordPress. Eller det kan gøres via din backup hos hostingudbyderen, hvor mange tilbyder at genskabe din side mod betaling, hvis du ikke vil gøre det selv.

Du kan også vælge at gå tilbage til den tidligere version af WordPress, hvis det viser sig, at der er et vigtigt plugin, der ikke virker med den nye WordPress. For at gå tilbage til en tidligere WordPress-version kan du bruge dette plugin.

WordPress-opdateringer og DEL2 #

Hvis du har Webmaster Abonnement hos DEL2, sørger jeg for backup, og for at WordPress og plugins bliver holdt løbende opdateret. Hvis du selv passer din DEL2-hjemmeside kan du købe Support og få hjælp til opdatering og backup.