Sådan kommer du igang med WordPress

Table of contents

Sådan logger du ind i WordPress

Du logger ind i WordPress ved at skrive den URL, du har modtaget fra DEL2, samt dit brugernavn og password.

Det første du ser, når du er logget ind, er dit Kontrolpanel. I menuen i venstre side finder du dine sider, blogindlæg, medier (billeder og video), plugins og vigtige indstillinger. Kig dig gerne omkring og bliv bekendt med det hele, men pas på med at ændre indstillinger, du ikke ved hvad betyder, da det kan have store konsekvenser for din hjemmeside.

Få vist din side

Når du er logget ind i WordPress og arbejder med din hjemmeside, vil du hele tiden se en sort menubjælke i toppen af skærmen. Her kan du blandt andet tjekke, hvordan din side ser ud ved at klikke på det lille hus i øverste venstre hjørne, og vælge ”Besøg websted”. Du vender tilbage til Kontrolpanelet ved at klikke samme sted.

Plugins

I menuen til venstre finder du et stykke nede adgangen til plugins, der er en slags mini-programmer, der udvider din hjemmesides funktioner. På BLOG2 kan du læse meget mere om hvad plugins er, og hvordan du holder dem opdaterede, hvilket er afgørende for, at de – og siden – virker. Når du overtager hjemmesiden fra DEL2 har jeg forudinstalleret en række plugins, der er nødvendige for, at siden fungerer og ser ud som den skal.

Cache-indstillinger

Nogle sider bruger cache-lagring, hvilket betyder, at browseren gemmer en version af hjemmesiden, så den ikke skal loade forfra hver gang man går ind på siden. Det kan have stor effekt for hastigheden af din side, men kan også betyde, at besøgende – eller du selv – ikke kan se ændringer, du har foretaget på siden. Gør det derfor til en vane at trykke på Clear/Delete Cache og/eller Minified CSS, når du har lavet ændringer på siden. Bruger du One.com som hostingfirma hedder funktionen Tøm Performance Cache.

Grundlæggende SEO

Arbejdet med søgemaskineoptimering af ens hjemmeside er en proces, der aldrig stopper. Når du overtager din side fra DEL2, har jeg sørget for de grundlæggende indstillinger i enten Yoast SEO-plugin eller Rank Math SEO-plugin, så din hjemmeside vises korrekt i Googles søgeresultater. Men jeg kan desværre ikke sørge for, at din side automatisk dukker op ØVERST i søgeresultaterne.

Hvis du vil se, hvordan din side vises på Google, kan du i browserens søgefelt skrive:

site:ditdomæne.dk

Hvis du vil ændre dine søgeord (de ord og fraser, du gerne vil findes på med Google) eller sidens Titel og Metabeskrivelse (det der står ved din side i Googles søgeoversigt), kan du gøre det under indstillingerne for Yoast eller RankMath på den enkelte side eller indlæg (til højre på skærmen).

Har du mod på og lyst til selv at arbejde videre med din side SEO, vil jeg anbefale dig at sætte dig ind i SEO-plugin’et Yoast eller Rank Math, ved at læse nogle af deres mange guides og tutorials.

Google Search Console og Google Analytics er vigtige værktøjer i arbejdet med SEO, idet det er her, du får oplysninger om, hvordan din side performer. Begge steder findes masser af vejledninger og guides til arbejdet med SEO.

Vedligeholdelse

Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det, at du vedligeholder din hjemmeside! Som det næste bør du derfor læse guiden: Sådan vedligeholder du din hjemmeside.

Sådan logger du ud af WordPress

Du logger ud af WordPress ved at holde musen over dit navn i øverste højre hjørne af skærmen. Klik på Log ud i den undermenu, der kommer frem.

Ansvarsfraskrivelse #

Al brug af denne manual sker på eget ansvar. Hvis du mister indhold, foretager designændringer eller forårsager andre skader på hjemmesiden, vil jeg gøre hvad jeg kan for at hjælpe med at genskabe din side, men du skal være opmærksom på, at dette sker til min normale support-timepris som er 500 kr. ekskl. moms.