Sådan arbejder du med tekst og billeder

Kontrolpanelet #

Log ind i WordPress. Det første du ser, når du er logget ind, er dit Kontrolpanel. I menuen i venstre side finder du dine sider, blogindlæg, medier (billeder og video), plugins og vigtige indstillinger. Kig dig gerne omkring og bliv bekendt med det hele, men pas på med at ændre indstillinger, du ikke ved hvad betyder, da det kan have store konsekvenser for din hjemmeside.

Sider og indlæg

I menuen til venstre finder du bl.a. sider og indlæg. Alt efter, hvordan din hjemmeside er bygget op, vil du skulle arbejde med begge eller en af delene. Sider er det faste indhold på din hjemmeside, mens indlæg er dynamisk indhold – f.eks. blogindlæg/nyheder, som du løbende lægger op.

Nogle af DEL2’s sider er bygget enten helt eller delvist med pagebuilderen Elementor, som er et plugin, der lægger sig ovenpå WordPress og giver ekstra designværktøjer. Dette er vigtigt at være opmærksom på, hvis du vil redigere en eksisterende side, men det har ingen betydning for arbejdet med det indhold, du selv løbende kan lægge op på siden, dvs. dine indlæg.

Hvis du klikker på ”Sider” i Kontrolpanel-menuen, ser du en oversigt over de sider, der hører til din hjemmeside. Hvis du klikker på “Indlæg” ser du en liste med dine indlæg.

Hvis du holder musen hen over et eksisterende indlæg eller en side, vises nogle muligheder under navnet. Klik på “Rediger”, hvis du ønsker at tilføje eller ændre i indholdet på en eksisterende side eller indlæg.

Særligt om Elementor-sider

Hvis siden åbner uden indhold, men blot viser en “Rediger med Elementor”-knap på midten, betyder det at den skal redigeres inde fra designværktøjet Elementor. Hvis du har brug for at rette i indholdet på en Elementor-side skal du følge den video, du har fået af DEL2 ved overtagelsen af din side. Hvis du er Webmaster-kunde så bed altid DEL2 om at rette på Elementor-sider.

Sådan arbejder du med Gutenberg

Du kommer nu ind på selve siden eller indlægget, og kan i midten se indhold og til højre forskellige indstillinger for siden/indlægget, og for de enkelte blokke/blocks, som indholdet er opdelt i.

Er det et nyt indlæg, du har oprettet, vi der ikke være nogle blocks endnu, men læs alligevel videre herunder for at forstå, hvordan du arbejder med blocks.

Blocks kan indeholde overskrifter, tekst, billeder, video – alle typer af indhold – samt layoutelementer som afstand (luft), billed+tekst-elementer, faktabokse mv . 

Du kan ændre rækkefølgen på de enkelte blocks ved at holde musen over en blok. Ovenover kommer en værktøjslinje frem med blandt andet to små pile, der peger op og ned. Du kan flytte blocks opad eller nedad ved at klikke på pilene, eller du kan tage fat ved siden af pilene og trække blokken opad eller nedad, mens du holder museknappen nede. Når du kan se en blå linje under eller over en block, kan du slippe din markerede block, og den vil lægge sig det nye sted.

Sådan retter du i eksisterende tekst

Undlad så vidt muligt at rette i navnet/titlen på eksisterende sider/indlæg, det vil sige den tekst, der står øverst, når du er inde på siden/indlægget. Gør du det alligevel, så tjek altid at sidens/indlæggets permalink (det link der henviser til siden/indlægget), ikke også er ændret, idet det vil påvirke menuer og links på hjemmesiden og i Google. Særligt hvis det er et indlæg eller en side, du allerede har delt, skal du være varsom med at ændre permalinket (URL’en), da man så vil få en fejl-side, hvis man klikker på det tidligere delte link.

Skal du rette noget tekst eller slette enkelte ord, klikker du blot med musen i den block, der indeholder teksten, og herefter kan du skrive/slette/rette teksten. Du kan også navigere i teksten ved hjælp af piletasterne.

Sådan tilføjer du ny tekst

Har du oprettet et nyt indlæg begynder du med at skrive navnet/titlen på indlægget og herefter klikker du “Enter” og skriver dit første tekstafsnit under navnet.

Skal du tilføje ny tekst på en eksisterende side/indlæg, trykker du “Enter” i slutningen af den tekst du gerne vil tilføje ny tekst efter, eller du klikker du på det lille plus, der kommer frem når du holder musen umiddelbart over en block.

Er det en overskrift, du skal tilføje vælges ”Overskrift” i den menu, der kommer frem. Skal du skifte block-type fra f.eks. Afsnit til Overskrift klikker du yderst til venstre i værktøjslinjen.

Sådan formaterer du tekst

I værktøjslinjen over en block finder du forskellige typografiske muligheder som f.eks. overskiftstørrelse (H2, H3, H4), fed og kursiv samt link-knappen, hvis du skal linke til en anden hjemmeside f.eks. Husk at markere den tekst du vil formatere.

I block-indstillingerne til højre på selve siden kan du finde yderligere formateringsmuligheder. Klik på det lille tandhjul ved siden af Opdateringsknappen hvis du ikke kan se block- og dokumentindstillingerne.

Sådan sletter du tekstafsnit

Skal du slette hele tekstafsnit er det nemmest at slette hele block’en. Klik på block’en og herefter på de tre prikker yderst til højre i værkstøjslinjen. Blandt de muligheder, der kommer frem, vælger du ”Remove block” nederst. Nu vil hele block’en blive slettet.

Sådan tilføjer du et nyt billede

Skal du tilføje et nyt billede, klikker du på det lille plus. Vælg Billede. Vælg herefter om du vil bruge et billede fra dit mediebibliotek eller uploade et nyt.

Hvis du oplader et nyt billede skal du give det et sigende navn og en alt-tekst i menuen til højre. Navnet vises hvis besøgende på din hjemmeside holder musen henover dit billede og alt-teksten vises, hvis en browser af en eller anden grund ikke kan vise billedet. Teksterne er desuden vigtige ifht. til søgemaskineoptimering. Klik på vælg og du kommer tilbage til siden, hvor billedet nu er skiftet.

Sådan udskifter du et billede

Klik på billed-blokken og herefter på den lille blyant i værkstøjslinjen. 

Du kommer nu ind i Mediebiblioteket, hvor du kan vælge et allerede uploadet billede eller klikke på ”Upload filer” og uploade et nyt billede fra computeren. Klik på det billede du ønsker at indsætte, så det markeres med blåt flueben. 

Sådan sletter du et billede

Skal du slette et billede er det nemmest at slette den tilhørende billedblok. Klik på billedet og herefter på de tre prikker yderst til højre i værkstøjslinjen. Blandt de muligheder, der kommer frem, vælger du ”Remove block” nederst.

Sådan ændrer du billedstørrelse

Billedstørrelsen kan både ændres i menuen til højre eller ved at trække i de blå håndtag, der kommer frem i kanten af billedet, når du klikker på det.

Sådan udgiver du dit indhold

Når du er klar til at udgive dine ændringer, klikker du på ”Opdater” i øverste højre hjørne af skærmen, eller på “Gem som Kladde” eller “Skift til kladde”, hvis du ikke vil udgive med det samme. Hvis du vælger det sidste vil hele siden eller indlægget blive fjernet fra din hjemmeside indtil du vælger at udgive det.

Ansvarsfraskrivelse #

Al brug af denne manual sker på eget ansvar. Hvis du mister indhold, foretager designændringer eller forårsager andre skader på hjemmesiden, vil jeg gøre hvad jeg kan for at hjælpe med at genskabe din side, men du skal være opmærksom på, at dette sker til min normale support-timepris som er 500 kr. ekskl. moms.